چۆنێتی دروستکردنی ترشیاتی شیرین بە وردی

ترشیاتی شیرین یەکێکە لە خواردنە چەسپانەکان وەک هاوڕێی سەردەمە، کە نایەوی تەنها خواردنێکی فەرمی نیە

چۆنێتی دروستکردنی ترشیاتی شیرین بە وردی
چۆنێتی دروستکردنی ترشیاتی شیرین بە وردی
ترشیاتی شیرین یەکێکە لە خواردنە چەسپانەکان وەک هاوڕێی سەردەمە، کە نایەوی تەنها خواردنێکی فەرمی نیە، بەڵکوو بەشێکە لە کەلتوری خۆراکخۆریی کوردی. لە ئەم وتارەدا، بە وردترین شێوە دەربارەی چۆنیەتی دروستکردنی ترشیاتی شیرین باس دەکەین، بە شێوەیەک کە هەموو کاتێک بتوانیت خودت لە ماڵەوە بە ئاسانترین شێوە دروستت بکەیت، بە تەمەنی ماوەیەکی درێژ بخەیتە خۆراکەکانت.

ئامادەکردنی کەرەستەکان بۆ ترشیاتی شیرین

ئامادەکردنی میوەکان

بۆ دروستکردنی ترشیاتی شیرین، دەبێت بە پێویستی میوەی تازە و بێ نهۆڵ هەبێت. ئەو میوەیانەی کە زۆر جار بەکاردێن بۆ ترشیاتی شیرین، ئەمانەن:

  • تەمر (بەرهەمی خەرما)

  • هێنار

  • هەڵۆک (زەردآلووی خشککراو)

  • کەشتەکان و تۆماتەی خشککراو

  • ئەنجیر

  • کێوی

ڕێنمایی:

ئەگەر میوەی تازە بەکاردهێنیت، باشترە بە تەواوی بشۆیت و بخە لە ناو ئاوێکی سارد بۆ ماوەی ١٠ خولەک بۆ پاراستن لە هەر زەردووکیەک و پاککردنەوەی بەکتریا.

برادان و تەندروستی ترشیاتی شیرین

ترشیاتی شیرین تەنها خواردنێکی بە مزە نییە، بەڵکوو بە پێی زانیاریی پزیشکییەکان، بەردەوام خواردنی ترشی بە شێوەیەکی خاوەن ڕێگای دروست، دەتوانێت:

  • سیستەمی هەزمەکەمان چاک بکات

  • کاریگەری لە سەروەری خواردن بگرێت

  • هۆی بەهێزکردنی پەستانی خواردن ببێت

  • سەقامگیری شەکر بە شێوەیەکی دەستکاری‌کراوی نایەدەربڕ

کەرەستەکانی سەرەکی بۆ ترشیاتی شیرین

کەرەستەیە سەرەکی

ناوبڕ
خەرمای بێ هەست١٠٠ گرام
هێنارە سەرسەری١ پێمانە
سەرک (سەری خۆڕاوی هێنار یا تۆماتە)١/٢ پێمانە
شەکر١ پێمانە
زەیت٢ کاشووک
سیر٣ ددانە، کوتبکرێت
پاپریکا١ کاشووک
فلفەڵی سوور١/٢ کاشووک
دارچین١/٤ کاشووک
دارکەم١/٤ کاشووک
گەرە١/٤ کاشووک
نمکبەپێی دڵخواز

ڕێنمایی بە وردی بۆ دروستکردنی ترشیاتی شیرین

١. ئامادەکردنی خەرما

  • خەرماکان بە تەواوی بشۆ.

  • هەستیان دەربکەوە و بە دوور بچڕە.

  • لە کاسێکدا خەرماکان بە سەر سوتاوێک دابنێ و بۆ ماوەی ١٠ خولەک بجەژنە بۆ نرمبوونیان.

٢. بڵەندکردنەوەی ماددەکان

  • لە میکسەرێکدا خەرما، هێنار، دارچین، دارکەم، گەرە و فلفەڵی سوور تێبکە.

  • سەرک و زەیت بەشێوەیەکی ئارام تێبکە بۆ ئەوەی تێکەڵی بکرێت.

  • ئەگەر خەریکی دروستکردنی قەبارەی زۆرتری ترشیاتی شیرین بیت، ئیشانە لە دەستکاری کردن بڕەکانت بەپێی ژمارەی کەسانی خواردنەوە.

٣. پێوەکردنەوەی شەکر و سیر

  • لە قازاندەیەکی ورددا، شەکر و سیر بە کەمێ زەیتەوە سەرگرم بکە.

  • بۆ ماوەی ٥ خولەک بێستو، تا شەکرەکە دەستووری خۆی بدات و شێوەیەکی کارامێل بگرێت.

  • تێکەڵی میوەییەکە زیاد بکە و تا دەستی تێدایە، تێکەڵ بکە بۆ ماوەی ٧–١٠ خولەک.

پەنج ڕەزامەندی گرنگ لە ترشیاتی شیرین

١. قەبارەی گەرمیی قازان

دەبێت گەرمیی قازان نێوان ٣٠٠–٣٥٠ فەرەنهایت بێت بۆ پەیوەندی باشتر.

٢. نرمی و قەبڵی میوەکان

ترشیاتی باش دەبێت بە هۆی میوەی نرم و بێ نهۆڵ تۆزە بێت. میوەی کۆن یان زۆر گەورە کە بەرچاو نەکراوە، قەبارەی ترشیاتی شیریندا کەم دەکات.

٣. پاراستن لە تەنیشتی خۆراک

بەهۆی گەرمبوونی زۆر، پێویستە ترشیاتی شیرین لە بەردەنگی تۆمار بکرێت و لە ناو شیشەی خاوەن دروشمەی ڕاست بپارێزدرێت.

٤. درووستکردنی تێکەڵی نێوان شەکر و سەرک

تێکەڵی نێوانی ئەم دوو ماددەیە قەبارەی مێزەی تێدایە. هەروەها دەتوانێت هۆی لێدانی شەکرەکان بێت.

٥. کاتەکان پارێز

ترشیاتی شیرین دەبێت بۆ ماوەی ٤–٦ ڕۆژ بخەیتە شێوەی بەردەوام بۆ ئەوەی قەبارەی و مزەی تەواوی خۆی بدات.

رێگای پاراستنی ترشیاتی شیرین بە درێژی

  • ترشیاتی شیرین دەکرێت بۆ ماوەی ١ مانگ لە ناو بۆرکەی شیشەیی لە ناو یخچال پارێزدرێت.

  • کاتێک دەیتە دەرەوە، پێویستە تەنیا بڕێکی پێویست بخەیتە دەرەوە، نە گشتەکە.

مێز و لەگەڵ چی ترشیاتی شیرین بخۆین؟

  • لەگەڵ برنجی سپی، مێزی فەرمیەکان

  • لەگەڵ سەندویچی سەرنجڕاکێشی تەندروستی

  • بە شێوەی دۆرەی فەرمی لە مێزی هەوراز یا عروسی

گرنگترین تێبینییەکان

  • هەرگیز شەکرێکی زۆر تێمەکە نەکە

  • مەوادە تازە بەکاربێنە، نە ماددەی مێوەی کۆن

  • خاوەن زەیت و سەرک بە جۆری تایبەتیان بەرزکراوە بێت

  • هەروەها نەیخەیتە ناو قازاندەی فەرەوان، تەنها قازانی نوسراوی پێویست بەکاربهێنە

کۆتایی: بۆچی ترشیاتی شیرین دروست بکەین؟

چونکە بەراستی ترشیاتی شیرین بە تایبەتی لە کەلتور و چیرۆکە خوراکییەکانی ناوچەماندا رێگەیەکی فەرمیە بۆ ئاشتی و هاوبەشبوونی مەزه‌کان. بە ئەو شێوەیەی تێر نابی، وە دەتوانێت پێکەوە بکات لەگەڵ هەر جورە خواردنێکی فەرمی یان فاسد فود.

بە یەکەمجار ئەزموونت بکە، ترشیاتی شیریند دروست بکە و ببینە چۆن خواردنەکەت دەگۆڕێت!

About the author

Sahand Aso Ali
I am Sahand Aso Ali, a writer and technology specialist, sharing my experience and knowledge about programmers and content creators. I have been working in this field since 2019, and I strive to provide reliable and useful content to readers.

Post a Comment

A+
A-